Sweets for my sweet

candy-1678933_1280.jpg

Zoetigheid, heel veel mensen zijn er dol op. Tegenwoordig is er volop keus voor deze zoetekauwen. Kijk alleen maar eens in de supermarkt, schappen vol met snoep en koek, verpakt in de mooist gekleurde verpakkingen. Suiker staat ook gelijk aan gezelligheid, bij een feestje of visite komt standaard taart of een schaal koekjes op tafel.

Iedereen weet dat teveel suiker slecht voor je is. Je krijgt er gaatjes van in je tanden en het zorgt ervoor dat we dik worden. Maar de invloed van suiker op ons lichaam gaat nog veel verder dan dat! Suiker is een gevaar voor onze gezondheid. Het kan leiden tot talloze aandoeningen en is zeer verslavend. Het wordt niet voor niks de witte drug genoemd. We eten met zijn allen steeds meer suiker, dit is een van de grootste oorzaken van Westerse ziektes zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

De suiker waar ik het over heb is de geraffineerde suiker. Deze komt niet voor in de natuur maar is in een fabriek zo bewerkt dat het van al zijn gezonde stoffen is ontdaan. Ons lichaam herkent deze onnatuurlijke stof niet en dit zorgt voor allerlei problemen.

Het zou verstandig zijn om minder suiker te gaan eten of, zoals ik zelf probeer, zoveel mogelijk suikervrij te leven. Ik zeg zoveel mogelijk want het is makkelijker gezegd dan gedaan.

De eerste stap is om te herkennen in welke producten suiker zit en dat zijn niet alleen de snoep en koekjes! Suiker wordt ook wel onder andere namen vermeldt op de ingredientenlijst van producten. Deze zijn onder andere:

 • dextrose
 • glucose-fructosestroop
 • basterdsuiker
 • fructose
 • fructosestroop
 • bruine suiker
 • glucosestroop
 • siroop
 • invert suiker
 • kristalsuiker
 • melasse
 • rietsuiker

En dan begint de speurtocht door de supermarkt. Ik sta er echt versteld van in hoeveel producten suiker zit, je kunt beter zeggen, in welke niet! Zelfs in gehakt en sojamelk is het toegevoegd. De suikervrije producten zoals Optimel zijn ook niet goed voor je. Om een lekkere smaak te krijgen zijn er tal van andere stoffen toegevoegd die slecht voor ons zijn.

Om zo gezond mogelijk te eten kies je voor natuurlijke, onbewerkte producten zoals groente, fruit, noten, peulvruchten, volkoren producten en biologische vlees en vis. Kies als het kan ook bij groente en fruit voor de biologische varianten omdat die een stuk minder bestrijdingsmiddelen bevatten. Pasta, brood en fruit bevatten ook suikers, maar deze worden langzaam opgenomen in het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel niet omhoog schiet. Deze kun je dus wel eten, je lichaam heeft ook wel wat suiker nodig om te kunnen functioneren. Maar gebruik deze producten met mate. Laat groente het hoofdbestanddeel zijn van je maaltijd.

Kook zo weinig mogelijk met kant en klare mixen en sausen. Hierin zitten naast suiker heel veel andere toegevoegde stoffen die slecht voor je zijn. Maak ze zelf. Ik zal een recept voor pastasaus op de site zetten. Op internet zijn ook talloze recepten te vinden en je hoeft geen masterchef  te zijn om ze te kunnen maken.

Laat de vruchtensappen en frisdrank uit de supermarkt staan, deze zitten bomvol suikers en andere stoffen. Stap over naar water, thee en koffie (zonder suiker 😉 ) of zelfgeperste fruit- en groentesappen.

Neem als snack geen koek of snoep meer maar kies voor een van de volgende gezonde tussendoortjes. Je zult merken dat je je er een stuk beter bij voelt dan na het eten van een suikerrijke snack.

 • een handje noten, zoals amandelen of hazelnoten
 • een hardgekookt ei
 • rauwe groente zoals komkommer of tomaatjes, eventueel met een hummus dip
 • gedroogde vruchten
 • fruit
 • volkoren- of speltcrackers met gezond beleg zoals avocado met gerookte zalm

Zelf ben ik al een tijdje bezig om zo natuurlijk en gezond mogelijk te eten. Ik voel me er erg goed bij. Eerder had ik vaak last van maagklachten en hoofdpijn maar deze zijn vrijwel verdwenen. Ook mijn gewicht blijft stabiel en ik zit lekkerder in mijn vel. Nu grijp ik ook nog weleens naar een kant en klare pastasaus als ik geen zin of tijd heb om het zelf te maken. Het is niet gemakkelijk om meteen 100% suikervrij te leven, en dat hoeft ook niet. Alle kleine beetjes dragen al bij aan je gezondheid. De belangrijkste stap is dat je je bewust wordt van wat je eet en wat daar allemaal in zit. Gezond eten is dan een logisch vervolg daarop.

Ik zou kunnen blijven doorschrijven over dit onderwerp maar dat is niet de bedoeling van deze blog. Bewustwording en inspiratie was mijn doel en ik hoop dat ik dit bereikt hebt. Voor meer informatie over suikervrij leven en gezond eten beveel ik de volgende boeken aan:

 • Kris Verburgh ‘De voedselzandloper’
 • Amber Albarda ‘Eet jezelf mooi, slank & gelukkig’
 • Carola van Bemmelen ‘100% suikervrij in 30 dagen’