Konijnenbrein

Gisteren zat ik naar mijn konijn te kijken en dacht, wat een heerlijk leventje heeft dat beest toch. Beetje eten, slapen en spelen… Dat zou ik ook wel willen!

Wij mensen verschillen met dieren omdat we een ego oftewel een zelfbewustzijn hebben. Een konijn heeft geen zelfbewustzijn. In de spiegel herkent hij zichzelf niet.

 

 

 

Een kind heeft dit tot 1,5 jaar ook niet. Ze leven in het moment en denken niet na over het verleden of de toekomst. Als Rocky languit ligt dan denkt hij niet: had ik maar niet zoveel brokjes gegeten, nu moet ik morgen op dieet. Bij mensen zorgt het ego ervoor dat momenten van ontspanning worden verstoord door gedachtes over het verleden of het maken van zorgen over de toekomst.

Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat deze gedachtes even ophouden. We ze kunnen laten voor wat ze zijn, zonder ons er druk over te maken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ademhalingsoefeningen. Door al een paar keer diep adem te halen keer je terug naar jezelf. Door je aandacht te richten op de ademhaling, is de aandacht niet in je hoofd bij je gedachtes of emoties.

 

 

Ook luister ik regelmatig naar ontspannende muziek. Als je je ogen sluit waan je je in een prachtig bos of een veld met bloemen. Na een tijdje voel je je weer opgeladen met energie. (als je ondertussen niet al in slaap bent gevallen 🙂 )

 

 

Tegenwoordig racen de mensen maar door het leven en lijkt het alsof het goed is als je agenda helemaal vol is gepland. Maar de mens is hier van nature niet voor gemaakt. Dit houdt niemand vol. Het is belangrijk om momenten van ontspanning te creëren. Om even terug te keren naar jezelf en je op te laden met nieuwe energie. Dit kan al door een aantal keer per dag eenvoudige ademhalingsoefeningen te doen, dit hoeft helemaal niet veel tijd te kosten en kan gewoon tijdens je werk. Tip: zet een wekkertje om jezelf eraan te herinneren om de oefening te doen.  Het idee is dat je je lichaam en geest een onderbreking van de dagelijkse bezigheden geeft. Hierdoor krijg je nieuwe energie en ben je minder snel moe. Probeer het maar eens!