Nationale Vrijwilligersdag

Onlangs kreeg ik de vraag of ik een stukje wilde schrijven in de ‘Jennechies Proat’, het huisblad van zorgaanbieder CarintReggeland. Ik schreef over het onderwerp vrijwilligers. Toevallig las ik net dat het vandaag Nationale Vrijwilligersdag is, dus helemaal een goed moment om mijn artikel met jullie te delen.

Als elke vrijwilliger een ster kreeg, werd het nooit meer donker”

In deze uitspraak kun je donker letterlijk opvatten als de afwezigheid van licht. Maar donker kun je ook lezen als de afwezigheid van liefde. Vrijwilligers zetten zich in, uit liefde voor hun medemens. Zij verspreiden hun licht over de wereld. De wereld zal mooier en vrediger worden als steeds meer mensen zich voor anderen inzetten zoals ook vrijwilligers dat doen.

“Vrijwilligers, de volwassen versie van goede feeën”

Andere mensen helpen, dat maakt blij. Mensen die vrijwilligerswerk doen die weten dit. Wanneer ik aan hen vraag wat het werk zo leuk maakt dan krijg ik meestal als antwoord: ‘Het is dankbaar werk, je krijgt er iets voor terug.’ Dat is ook de reden dat ik vrijwilligerswerk ben gaan doen. Van kleins af aan ben ik al begaan met het lot van andere mensen. Ik wilde dokter worden om mensen beter te maken. Uiteindelijk ben ik verpleegkundige geworden en later ben ik jongvolwassenen met autisme gaan begeleiden. Daardoor heb ik altijd mijn zorgzame karakter kunnen inzetten.

Twee jaar geleden kwam ik vanwege gezondheidsredenen thuis te zitten. Toch wilde ik wat blijven betekenen voor anderen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk in Wierden. Via Stichting de Welle kwam ik terecht bij dagactiviteitencentrum de Eikenlaan. Hier werk ik nu al anderhalf jaar elke vrijdagochtend. Het contact met de ouderen maakt me blij en ik krijg er energie van. Daarbij vind ik het belangrijk om mee te blijven draaien in de maatschappij. Vrijwilligerswerk is hier ideaal voor. Veel mensen zonder betaalde baan, zetten zich om deze reden in als vrijwilliger. Bijna de helft van de volwassen Nederlanders heeft al weleens vrijwilligerswerk gedaan. Soms gaat het om een éénmalige actie zoals collecteren voor een goed doel, maar vaker gaat het om een langer durend traject. Vrijwilligerswerk wil niet zeggen dat het vrijblijvend is. Bij de Eikenlaan heb ik ook veel verantwoordelijkheden en ik neem deze even serieus als bij een betaalde baan.

Naast het werk bij de Eikenlaan ben ik ook aan de slag gegaan als taalcoach. Hierbij begeleid ik twee vrouwen die nog niet zo lang in Nederland wonen en die de Nederlandse taal beter onder de knie willen krijgen. Dit werk daagt mij uit en ik leer er zelf ook veel van. Het omgaan met andere culturen is erg interessant. Ook al heb ik nooit eerder lesgegeven, het gaat mij goed af en ik beleef er veel plezier aan. Zo leer ik nieuwe kanten van mijzelf kennen.

Wanneer ik in de toekomst weer een betaalde baan heb, zal ik zeker vrijwilligerswerk ernaast blijven doen. Omdat me dat nèt dat beetje extra voldoening geeft in mijn leven.

 

picture1