Voetreflexologie

De voetreflexologie is een alternatieve geneeswijze die ervan uitgaat dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met plaatsen op de voeten. De voetzool wordt ingedeeld in zones die corresponderen met delen in het lichaam. Massage van deze zones herstelt of onderhoudt een onbelemmerde energiedoorstroming in het hele lichaam. Aan de voetzool kan gevoeld worden met welk orgaan er iets aan de hand is. Volgens de reflexologie zou energiedoorstroming de basis zijn van onze gezondheid en is ziekte het gevolg van energieblokkeringen. De energiebanen zouden we op ongeveer 800 punten in ons lichaam kunnen beïnvloeden. Ook accupunctuur gebruikt deze punten.

31632956-foot-reflexology-chart-stock-photo

In de afbeelding hierboven is te zien hoe de voetzolen zijn ingedeeld. Zoals je kunt zien is het lichaam ook verticaal op de voet geprojecteerd. Het hoofd ligt bij de tenen en het bekkengebied bij de hielen. Door op bepaalde gebieden druk uit te oefenen, worden organen en klieren gestimuleerd en gaat de energie weer vrijuit stromen.

Waarom vertel ik nu al deze informatie? Omdat ik geloof in het effect dat voetreflexologie kan hebben op een mens. Zelf heb ik vandaag mijn derde behandeling gehad. Ik ben de behandelingen gaan volgen omdat ik van alles wil proberen om mijn energieniveau te verhogen. Ik ben nieuwsgierig naar het effect van verschillende therapieën op mijn lichaam. De behandelingen worden door mijn ziektekostenverzekeraar volledig vergoed (aanvullende verzekering). Mochten de behandelingen geen effect hebben dan weet ik dat. Het is het proberen waard!

Tijdens de eerste afspraak heeft de therapeute een lange vragenlijst met me doorgenomen. Deze vragen gingen in op mijn ziektegeschiedenis, mijn leefstijl, voeding, gewoontes en dagelijkse bezigheden. Om een zo volledig mogelijk beeld van mij te krijgen. Wat ik opmerkelijk vond is dat zij veel inging op het feit of er voor periodes van ziekte een ingrijpende gebeurtenis heeft plaatsgevonden of een periode van stress. In de alternatieve geneeskunde wordt zo’n stressvolle periode vaak gezien als een ‘uitlokker’ van ziekte. Tijdens de tweede behandeling werden mijn voeten in kaart gebracht. De therapeute ging elk plekje van mijn voeten langs en drukte op bepaalde punten (zie de kaart hierboven). Ik moest per punt aangeven hoeveel pijn het mij deed. De plekken die erg pijnlijk zijn, geven aan dat daar een verstoring of blokkade is. Daar gaat ze tijdens de behandelingen extra aandacht aan geven. Zo heb ik al een tijd last van mijn rechterschouder. Toen zij op het schoudergebied op mijn rechtervoet drukte (punt 5) deed dit ontzettend pijn. Zo waren er nog meer gebieden pijnlijk die precies overeen kwamen met mijn klachten. De derde behandeling was gelukkig niet zo pijnlijk. Een voetmassage die ongeveer 45 minuten duurde. Heerlijk! Ik voelde me ook heel energiek na de tijd. Tot zover ben ik heel positief over de behandelingen, ik hoop dat mijn energie weer goed gaat stromen. Dit zal ik binnen nu en drie weken wel moeten gaan merken. Ik ben benieuwd!

 

voeten-verzorgen-zomer