Ik Ben/Zijn

IMG_7722 2

Dit dikke boek ligt nu op mij te wachten. Shri Nisargadatta Maharaj was een Indiase goeroe die leefde van 1897 tot 1981.

Zijn boek wordt gezien als het basisboek voor mensen die geïnteresseerd zijn in non-dualiteit. Wat non-dualiteit is staat beschreven in dit artikel.

Het boek bestaat uit de twee eerder apart verschenen boeken: Ik Ben en Zijn. Het eerste boek bevat 55 gesprekken, waarin hij in vraag- en antwoordvorm zijn gedachten ontvouwt over het wezenlijke Ik van de mens en de weg naar zelfrealisatie. In het tweede deel ontleedt hij de quasizekerheden, -overtuigingen en -gehechtheden van mensen die hem, begerig naar verlichting en ondubbelzinnige waarheden, vragen stellen. 

Het boek heeft maar liefst 900 pagina’s en is ook geen boek om in een keer uit te lezen. Je kunt het beter gebruiken als een soort bijbel. Elke keer een hoofdstuk lezen en dat laten bezinken tot je toe bent aan het volgende. Ik ben erg benieuwd hoe ik het vind. Ik heb er goede verhalen over gehoord en ben nieuwsgierig naar meer verdieping in deze filosofie.