Zelfhulpboeken

Ik hou van zelfhulpboeken. Boeken die je zelf laten nadenken over je leven, waar je staat en wat je wilt veranderen. Ik lees ze niet het hele jaar door, maar op bepaalde periodes heb ik ze even nodig. Het is niet zo dat ik klakkeloos alles doe wat er in zo’n boek staat, maar ik haal er de inspiratie uit die voor mij op dat moment het beste voelt en waar ik van denk, hier heb ik wat aan en kan ik wat mee. Daarom lees ik ook altijd meerdere boeken. Vanmorgen heb ik bij de bibliotheek weer een stapel boeken meegenomen. Ik zal ze hieronder neerzetten, misschien spreekt een van de boeken jou ook aan.

IMG_7269
Ontdek te midden van alle zorgen in het dagelijks leven honderden eenvoudige manieren om de ruis in je hoofd op te ruimen en vat te krijgen op hoe je je tijd en energie besteedt. In minder dan een paar minuten per dag leer je hoe je met de stress van alledag kunt omgaan. Veel onderwerpen komen aan de orde: van kiezen voor authenticiteit tot het omgaan met financiën. Met de praktische tips en ideeën creëer je rust in je drukke hoofd en verbeter je de kwaliteit van je leven.
IMG_0480
Wij willen alles en dan nog het liefst perfect: een rimpelloze carrière, kinderen en die volmaakt opvoeden, meedoen met alle trends. Maar er dreigt gevaar als je zo leeft. Je komt niet meer toe aan wat werkelijk waardevol is: je partner, gezin, gezondheid, ontspanning, eigen interesses. De auteur zet ons op een ander spoor. Met een eigen leerprogramma geeft ze ons stap voor stap meer zelfinzicht. Simpele oefeningen en handige tips helpen om innerlijke drijfveren te herkennen, opnieuw prioriteiten te stellen, te hoge verwachtingen bij te stellen en een ontspannen levensstijl te ontwikkelen.
IMG_0995
Creëer rust, tevredenheid en overzicht met Marisa Garaus onorthodoxe mindfulness-aanpak. Als je stress hebt, maak je jezelf al snel wijs dat je onvrede door ongelukkige omstandigheden en vervelende mensen wordt veroorzaakt. Niets is echter minder waar. Dit boek helpt jou om je focus en innerlijke vervulling te vinden en leert je op een toegankelijke en nuchtere manier mindfulness in je dagelijkse leven te integreren.
IMG_6450
Gezondheid lijkt het hoogste goed. En de voorwaarde voor geluk, liefde en succes. Het lichaam dient daarom gecontroleerd en beheerst te worden. We willen ons thuis voelen in ons lijf. Maar als het lichaam hapert en niet doet wat het moet doen keren we ons er vanaf of vallen we het aan, zijn we teleurgesteld, bitter en boos. Want: ons leven is ons lichaam – ons lichaam is ons leven! We vereenzelvigen ons zo met ons lichaam dat we vaak denken dat we het zijn. Maar, doen we onszelf en het leven met die gedachte niet enorm tekort?
IMG_1608
Kun je goed luisteren en denk je graag even na voordat je antwoordt? Ben je na een dag hard werken met veel afspraken het liefst alleen? Heb je weinig, maar wel goede vrienden om je heen? Dan behoor je waarschijnlijk tot die mensen die zich eerder rustig gedragen dan zich luid en duidelijk kenbaar maken. Als je introvert bent ingesteld, ligt het risico op de loer dat je verlegen overkomt en dat je je afhoudender opstelt en zelfs meer terugtrekt dan goed voor je is. In dit boek worden de sterke kanten van de introverte natuur belicht zoals een goed concentratievermogen, ontvankelijkheid, een scherpe blik en doorzettingsvermogen. Er worden praktische tips gegeven waardoor je je kwaliteiten maximaal kunt benutten. Je eigen karakter wordt zo ondersteund en het verschil tussen introverte en extraverte mensen wordt helder en ‘werkbaar’ gemaakt. Ook het contact met vrienden, familie en collega’s wordt vanuit het introverte perspectief belicht. Er worden veel tips gegeven over hoe je met bepaalde situaties kunt omgaan zoals het single-zijn en de omgang met introverte en extroverte kinderen.
IMG_7375
Hoe zou het zijn als je werkelijk vrij was? En hoe vind je innerlijke rust en vrijheid? Dit boek geeft antwoord: zuiver en no-nonsense; het verandert de relatie met jezelf en met de wereld om je heen. Wij zitten gevangen in gedachten, herinneringen en ervaringen, die we voortdurend recyclen. Helaas nestelen vooral de negatieve momenten zich in ons geheugen. Daardoor voelen we ons vaak boos en minderwaardig. Hoe bevrijden we ons uit deze gevangenis? Micheal Singer wijst ons op de vrije ruimte in onszelf. Daar bevindt zich een objectieve waarnemer. Als we die ruimte, onze diepste kern, erkennen en betreden, ervaren we vreugde en lichtheid. Daarvoor hoeven we aan geen enkele voorwaarde te voldoen.
IMG_9468
In deze tijd van voortdurende afleiding is aandacht een schaars goed geworden. Maar het is ook ons belangrijkste hulpmiddel om een prettig leven te leiden en goed te presteren. Daniel Goleman, auteur van de everseller Emotionele intelligentie, laat in dit onderhoudende en diepgravende boek zien hoe we onze aandacht kunnen aanscherpen. Hij combineert de nieuwste inzichten op het gebied van beslissen, mindfulness en communicatie. Het resultaat is een boeiend verhaal dat niet alleen de laatste stand van zaken in de neurowetenschappen behandelt, maar ook praktische hulp biedt om ons bewuster te worden van onze emoties en oordelen, zodat we beter leren omgaan met alle informatie en prikkels om ons heen.
IMG_6687
Ieder van ons is op zoek naar geluk. De een zoekt het in een groter huis, de volgende in een mooiere auto, een derde streeft naar een goede relatie, veiligheid, rijkdom of roem. We denken dat we pas echt gelukkig zullen zijn als onze materiële wensen in vervulling zijn gegaan. In Het geluk in jezelf laat Deepak Chopra zien dat uiterlijke bronnen van geluk nooit tot echte vreugde kunnen leiden. Echte vreugde zit in onszelf, het is een innerlijke conditie die bepaalt hoe we de wereld bekijken en beleven. Hoe meer we leven vanuit deze onuitputtelijke bron van geluk, hoe meer we zullen merken dat onze wensen als vanzelf worden vervuld, in de de vorm van synchroniciteit en toeval. Hij legt uit hoe we de bron van geluk in onszelf kunnen aanboren en daarmee ons leven een nieuwe dimensie kunnen geven.
IMG_1640
Zorgen, stress, angsten – welk etiket je er ook op wilt plakken – hebben een grote invloed op je leven en je omgeving. Wanneer je piekert, lijkt het alsof de motor van je gedachten voortdurend wordt aangedreven. Je krijgt geen rust en dat put je uit. En als je moe bent, denk je niet helder. En als je niet helder denkt, maak je gemakkelijker fouten en heb je niet altijd een even duidelijk zicht op wat belangrijk is en wat niet. Maar goed nieuws: er is een uitweg! Je kunt leren om kalm en beheerst om te gaan met de uitdagingen die het leven je voorschotelt. Je kunt leren om de positieve kanten van stress en zorgen te benutten en de rest achter je te laten.
IMG_2441
Wat doen we doorgaans als we last hebben van negatieve gevoelens? We onderdrukken ze, of we keren ons tegen onszelf met schaamte, zelfkritiek of defensief gedrag. Wat als we ons nu eens niet zouden verzetten tegen die gevoelens en ze gewoon zouden accepteren? Wat als we met onszelf zouden omgaan als met een goede vriend die het moeilijk heeft? Dat is precies wat Mindfulness en zelfcompassie je leert. Christopher Germer legt uit waarom onze emotionele pijn alleen maar erger wordt als we ons ertegen verzetten. Die pijn verdwijnt pas wanneer we aandacht voor onze problemen hebben en ze zonder oordeel of zelfverwijt tegemoet treden. Dit boek laat zien hoe je je problemen met mindfulness en zelfcompassie de baas kunt worden. Het bevat eenvoudige, wetenschappelijk onderbouwde oefeningen en technieken waarmee je leert je eigen onvolkomenheden te accepteren en meer aanwezig te zijn in het hier en nu. Je zult je lichter en gelukkiger voelen – en evenwichtiger omgaan met de onvermijdelijke tegenslagen in het leven.
IMG_6021
Ben je nerveus voor een sollicitatiegesprek? Wil je de man of vrouw van je dromen ten huwelijk vragen? Vind je het moeilijk om de telefoon te pakken als je een belangrijke klant wilt binnenhalen? Veel mensen zouden best wat meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken, zowel thuis als op het werk. Deze vriendelijke gids biedt je praktische tips en technieken om je zelfvertrouwen te vergroten en beter te functioneren. Zo kun je in elke situatie krachtiger, aantrekkelijker en op je gemakt zijn!