Mandala kleuren

Mandala’s tekenen en inkleuren was een tijdje terug helemaal hip. Ik heb nog een paar kleurboeken liggen waarvan een paar tekeningen mooi zijn ingekleurd. De mandala komt oorspronkelijk uit het Tibetaans Boeddhisme en betekent in het Sanskriet ‘cirkel’. Hij is opgebouwd uit een ingewikkeld geometrisch patroon dat de kosmos of het goddelijke symboliseert.

Een bijzondere vorm van de mandala is de zandmandala, die bestaat uit gekleurde zandkorreltjes. Deze wordt gemaakt door monniken tijdens rituele ceremonies. Het maken van zo’n mandala duurt wekenlang en mag met recht monnikenwerk genoemd worden. In het filmpje hieronder wordt versneld weergegeven hoe het maken van een zandmandala in zijn werk gaat. Kijk vooral helemaal tot het einde.

Was je net zo verbaasd als ik dat werk van wekenlang zomaar in een paar vegen weg wordt gevaagd? Daar moeten we toch niet aan denken? Zo’n kunstwerk mag niet vernietigd worden en moet in ieder geval heel goed worden vastgelegd op foto’s.

Maar daar zit het hem nu juist in. Met deze ceremonie beelden de monniken de vergankelijkheid van de natuur uit. Niets is blijvend en alles om ons heen zal uiteindelijk weer verdwijnen. Het zand van de mandala wordt verzameld en teruggegeven aan de natuur, in stromend water.

Leuk om te weten, de vorm van de mandala zie je overal terug in de natuur. Kijk maar eens om je heen!